Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΤΟΥΡΝΟΥΑ FISCHER RANDOM

Ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Πολυγύρου διοργανώνει το 1ο τουρνουά fischer random το Σάββατο 19 Ιουλίου 2014, στο ξενοδοχείο SONIA VILLAGE στη Γερακινή.
Προσκαλούνται όλα τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου να συμμετάσχουν!
Ακολουθεί η προκήρυξη, την οποία παρακαλούνται να διαβάσουν όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν.

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η
«1ο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ RARID FISCHER RANDOM 2014»
19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Α.Σ.Ο. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Θ.Χ. (www.skakipoligiros.blogspot.com).
ΧΩΡΟΣ – ΧΡΟΝΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Ξενοδοχείο SONIA VILLAGE,  Γερακινή  Χαλκιδικής, Σάββατο, 19-07-2014, ώρα προσέλευσης 16.30 & ώρα έναρξης 17.00.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Ελβετικό FIDE 5 γύρων.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Σκακιστές ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή σκακιστικής δυναμικότητας, με παράβολο: 5 ευρώ (β΄ μέλος οικογένειας: 3 ευρώ, γ΄ μέλος : δωρεάν).  
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Μέχρι Παρασκευή, 18-07-2014, στα τηλέφωνα 6972798427 Παπαευστρατίου Ανδρέας και 674200002 Κουκουμπής Κων/νος. Δυνατότητα συμμετοχής μέχρι και 30 λεπτά πριν την έναρξη, εφόσον δεν συμπληρωθεί ο ανώτερος αριθμός συμμετοχών των 60 ατόμων.
XΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: 15 λεπτά. Επιπρόσθετα, από την 1η κίνηση και για κάθε κίνηση 5 δευτερόλεπτα πρόσθετου χρόνου για κάθε παίκτη.
ΕΠΑΘΛΑ: 1ος, 2ος, 3ος & 1η : Κύπελλα. Μετάλλια σε ειδικές κατηγορίες. Οι τρείς πρώτοι και το πρώτο κορίτσι κάτω των 8, 10, 12, 14, 16 καθώς και μία κατηγορία αρχάριων σκακιστών.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Για την άρση των ισοβαθμιών ισχύουν τα εξής κριτήρια:  1) Αποτελέσματα μεταξύ των ισοβάθμων 2) Κριτήριο Μπούχολτς μεταβλητό με παραμέτρους. 3) Κριτήριο Σόννενμπορν – Μπέργκερ.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ: Μήτσιου Δημήτριος.
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Παπαευστρατίου Ανδρέας.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κουκουμπής Κωνσταντίνος, Παλαιοχωρινός Παναγιώτης, Πεγιάς Βασίλειος, Ζήσης Δημήτριος.  

Ό,τι δεν περιλαμβάνεται στην παραπάνω προκήρυξη συμπληρώνεται - λύεται από την διεύθυνση των αγώνων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 1. Ο Φίσερ είχε πολλές επαναστατικές ιδέες πάνω στο σκάκι, με αποκορύφωμα το γνωστό Fischer Random (σκάκι με τυχαία αρχική τοποθέτηση των κομματιών) κατ’ άλλους Chess960 (λόγω των 960 διαφορετικών πιθανών θέσεων των κομματιών ) που σαν στόχο είχε να ξεχωρίζουν οι σκακιστές για τη κατανόηση του παιχνιδιού και όχι για την ικανότητά τους να απομνημονεύουν ανοίγματα.Η επανάσταση του Fischer Random θα ανανεώσει την αγάπη μας για το σκάκι, χτυπώντας την στείρα απομνημόνευση κατά την θεωρητική προετοιμασία στο άνοιγμα και αναβαθμίζοντας το στρατηγικό και τακτικό στοιχείο του παιχνιδιού από την πρώτη κιόλας κίνηση.

Οι κανόνες του FISCHER RANDOM:

Πριν την έναρξη μίας παρτίδας τα κομμάτια τυχαιοποιούνται στη σκακιέρα, με συγκεκριμένους κανόνες. Το παιχνίδι παίζεται με τον ίδιο τρόπο που παίζεται το κανονικό σκάκι.
Ροκέ: Ισχύουν οι γενικοί κανόνες του κανονικού σκάκι (επί παραδείγματι, να μην
έχει κινηθεί, όχι απειλή τετραγώνου, ελεύθερα τετράγωνα, κλπ)
Η κίνηση ροκέ δηλώνεται από τους παίκτες πριν πραγματοποιηθεί.
Μετά το ροκέ, οι τελικές θέσεις του πύργου και του βασιλιά είναι ακριβώς
οι ίδιες θέσεις με αυτές του κλασσικού σκακιού.
Τα λευκά κομμάτια τοποθετούνται τυχαία ( software ) στην πρώτη οριζόντια, με τούς εξής περιορισμούς:
α.Ο βασιλιάς τοποθετείται κάπου ανάμεσα στους δύο πύργους.
β.Οι αξιωματικοί τοποθετούνται σε διαφορετικού χρώματος τετράγωνα.
γ. Τα μαύρα κομμάτια τοποθετούνται στις αντίστοιχες θέσεις απέναντι από τα λευκά κομμάτια.
δ. Τα  πιόνια τοποθετούνται στην δεύτερη οριζόντια όπως στο κανονικό σκάκι.

2. Το ξενοδοχείο SONIA VILLAGE βρίσκεται 70 χιλ. από τη Θεσ/νίκη και 12 χλμ. από τον Πολύγυρο, στην Παραλία Γερακινής (www.hotel-sonia.gr, τηλ. +3023710 54080, 6944 948235), ανάμεσα στις δύο χερσονήσους της Χαλκιδικής, μπροστά σε αμμώδη παραλία. Διαθέτει εστιατόριο, μπαρ, παιδότοπο και πισίνα.    

3. Δυνατότητα στους συνοδούς για κολύμπι και άλλες δραστηριότητες σε συνεργασία με το ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια των αγώνων.                                                                                    Το Δ.Σ. του ΑΣΟΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: